Jossefin

Vegetarianism
 
 
 
 
Helgen har varit superlugn. Jag lämnade in min sista tenta med opponering i slutet på förra veckan och ville bara få vara ledig denna helg. Vi hade utflykt till Öland med korvgrillning och picknick i snön (jaa äntligen har vi också snö!). 
 
När vi satt och grillade korv kom jag att tänka på vilken kontrast det är till min idé om att jag trodde att jag alltid skulle vara vegeterian och aldrig äta korv.
 
När jag var 15 någon gång bestämde jag mig för att bli vegeterian. Jag gick ifrån ett föredrag i skolan som hade stor inverkan på mig, trots att jag idag inte alls kommer ihåg vem det var som höll föredraget eller var någonstans de jobbade. Jag vill komma ihåg att det hade något med vår Samhällskunksap att göra och vi pratade om EU. Iallfall, de pratade om miljöpåverkan i relation till att äta kött och jag blev fast i tanken på att köttindustrin kunde göra så stor skillnad. Jag minns att personen sa något i stil med "om alla i världen hade en vegetarisk dag i veckan"- så skulle jorden ha en mycket ljusare framtid. Alla kanske inte har möjlighet att välja vad de äter, de äter för att det finns mat på bordet. Så, min idé var att vara vegeterian 7 dagar för de personer som av någon anledning inte kan göra valet.
 
Jag är uppvuxen i en familj där vi pratar mycket djur, natur och miljöfrågor. Så valet för mig som tonåring var enkelt, sluta ät kött- gör en miljöinsats. Under mina ungefär 10 år som vegeteraian varvade jag mellan att inte äta något animalsikt alls, till att gå tillbaka till vissa animaliska produkter för att sen sluta igen. För några år sedan valde jag att äta fisk, jag lagade det aldrig hemma men åt det om jag blev bjuden på middag.
 
För nästan två år sedan, som då 26 åring, började jag så smått och sakta att äta kött igen. Och idag äter jag en kötträtt i veckan. Det slog mig när jag satt med min nuvarande sambo och grillade korv på Öland att det kan se väldigt olika ut. Från olika personer, vilka förutsättningar man har, hur man tänker att man vill göra miljön en tjänst. Det var så viktigt för mig att vara med i miljöarbetet att jag ville göra det varje dag genom ett val i varje måltid. För ett par år sedan trodde jag aaaldrig att jag skulle äta just korv. Mina matrutiner ser inte särskilt annorlunda ut idag förutom en måltid i veckan. Mina tankar kring köttindustrin har egentligen inte förändrats mycket heller, jag skulle inte äta kött och bidra till den industrin som finns i vissa länder, men jag skiljer på närproducerat ekologiskt kött. 
 
Jag tänker att vi alla gör olika val och tar ställning på olika sätt. Hur ser era tankar ut kring miljö i förhållande till vad ni äter? Värt att tänka på då och då?
 
Kram! 
 
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress